Proiectul
Masă și clasă

CAMPANIA Masă și Clasă

Concursul „Masa și Clasa” – Câștigători și Rezultate Finale

Avem bucuria să vă anunțăm că am desemnat câștigătorii concursului „Masa și Clasa – Ghidul alimentației sănătoase în școli și grădinițe”!

Toți participanții merită aprecierea noastră pentru entuziasmul, dedicarea și dorința de a deveni pionieri ai gustului, găsind inspirație în rețetele sănătoase din ghidurile dezvoltate împreună cu Edenred și ASP România. Sunt școli și grădinițe care timp de 3 luni au transformat educația alimentară într-o experiență practică, valoroasă și gustoasă pentru copii.

🎉 Felicitări câștigătorilor!

🏆 Locul 1: Colegiul „NV Karpen”, Bacău
🥈 Locul 2: Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Bucuriei” Nr. 11, Brașov
🥉 Locul 3: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 33, Brașov
🏅 Locul 4: Grădinița „AMICII”, Constanța

📊 Rezultatele concursului în cifre:

• Număr total de porții gătite pe perioada concursului: 19.798 porții
• Număr total de rețete unice implementate din Ghid: 104
• Media porțiilor pregătite per rețetă: 1.438

👏 Felicitări tuturor pentru contribuția adusă promovării alimentației sănătoase în rândul copiilor!

Vă încurajăm să rămâneți alături de noi pentru mai multe inițiative educaționale și să continuați să le oferiți copiilor mese sănatoase și delicioase, inspirați de rețetele din Ghidul alimentației sănătoase în școli și grădinițe!

Cu apreciere,
Echipa ASP România

Am dori să prezentăm pe scurt și feedbackul din partea părinților și a preșcolarilor. Meniul săptămânal este afișzat mereu la intrarea în unitatea, la avizier, unde poate fi studiat de toți părinții. Aceștia și-au exprimat satisfacția față de ideile propuse în meniu, atât de mâncare, cât și de gustări. Sunt fericiți că cei mici mănâncă sănătos, diversificat și calitativ, că își iau toate vitaminele și energia de care au nevoie. De asemenea, meniul este o sursă de inspirație pentru ei, deoarece reproduc unele rețete acasă care i-au încântat pe copii la grădiniță, diversificând astfel și meniul și din afara grădiniței, continuând într-o bună colaborare eforturile depuse de unitate. Cât despre micii noștri critici culinari de la grupă, noile rețete propuse de doamnele bucătar îi încântă, le place modul de prezentare, gustul, culorile și deja au feluri de mâncare favorite pe care le așteaptă cu nerăbdare. Le sunt recunoscători doamnelor care fac eforturi în bucătărie pentru a-i ajuta să crească mari și sănătoși.

Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Bucuriei” Nr. 11

Am început pregătirea și servirea meniurilor încă din decembrie, iar acum, în februarie ne apropiem de finalul campaniei cu un număr de rețete consistent.
Ca și feedback, surprizele din partea copiilor au fost plăcute. Am însoțit, la fiecare rețetă, prezentarea cu sfaturi, îndemnuri pentru mancare sănătoasă, bogată și aspectoasă. Copiii au gustat, apoi, unii au facut comentarii de genul: ”are un gust de mâncare bună”; ”parcă aș mai vrea un pic, se poate?”; ”să mai faci, doamna Paula/Cati mancare așa gustoasă!”; ”ce ai pus aici de arată așa minunat, ciorbica asta?” (…) Înainte de-a încheia, în calitate de Director, apreciez instituțiile, organizațiile, persoanele și oricine vine în întâmpinarea noastră, să sprijine demersul educativ, de la hrană sănătoasă și dezvoltare fizică armonioasă, până la proiecte educaționale și cursuri de formare. De aceea, mulțumesc celor care au gândit și conceput acest minunat program, precum și pentru oportunitatea de a colabora pentru aplicarea unor principii sănătoase prin hrană variată și sănătoasă!

Grădinița AMICII

„Am început încet, cu pași timizi în a încerca noi rețete, iar când am ajuns la momentul introducerii în meniu a supei creme, am așteptat reacția copilașilor, cu sufletul la gură. Se pare că am avut un real succes, motiv pentru care servim săptămânal câte o variantă de supă cremă. Copiii cer de fiecare dată supliment și asta ne bucură cel mai mult” ( As. Medical – Ileasă Mădălina ) „Era o provocare de fiecare dată întocmirea meniului săptămânal, împreună cu bucătăreasa și asistenta medicală, pentru a putea găsi un echilibru între rețete și, de asemenea, a fi atrăgătoare și gustoase pentru copilași. Ne mândrim că suntem răsplătite emoțional când copiii mănâncă tot din farfurie, povestesc încântați acasă și suntem plăcut surprinse când părinții ne solicită rețetele. Asta e mulțumirea noastră!” ( Administrator patrimoniu: Vasilache Adina) „Programul a ajutat copiii din școala noastră, să accepte o alimentație sănătoasă, mai variată și echilibrată, reducând consumul de sandviciuri și gustări nesănătoase. Totodată, părinții nu mai trebuie să se preocupe zilnic de pregătirea mesei și de convingerea copiilor să consume mâncare gătită. Educația alimentației sănătoase se face și la școală și acasă” ( Prof. Edu. Maniu Bianca)

Școala Gimnazială „Iosif Pervian”

A fost esențial să formăm echipa de bucătari și personalul auxiliar pentru a se adapta noilor rețete și tehnici de preparare, menținând totodată standardele de igienă și siguranță alimentară. Toate aceste aspecte au necesitat colaborare strânsă între educatorii, bucătarii, părinții și specialiștii în nutriție pentru a implementa cu succes meniul sănătos la preșcolari.

Grădinița cu Program Prelungit nr 21

“Băiatul meu mi-a spus că a mâncat o supa portocalie. M-am uitat pe meniu și m-am bucurat că a reușit să mănâce legume. Eu acasă nu reușesc sub nici o formă” – părinte elev

“Băiatul meu a fost foarte încântat de culorile din farfurie. Din totdeauna a mâncat cu plăcere dacă mâncarea este viu colorată” – B.O – mamă elev clasa a IV- a

“Mâncare foarte delicioasă! Nu știu cum fac doamnele bucătărese, dar mamei nu îi iese asa bună” – M.I. – elev clasa a IV-a

“Ma bucur foarte mult ca este o mâncare gătită cu carne și legume proaspete, nu se folosește delikat!” – mama elev clasa pregătitoare”

Colegiul „NVKarpen”

GHIDUL ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE ÎN ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE

Ce este Masă și clasă?

Masă și clasă este un proiect implementat de ASP și AVE, inspirat de Edenred România,  dedicat creșterii capacității școlilor de a oferi elevilor acces la o nutriție mai sănătoasă și, în special, la mese calde sănătoase servite în timpul programului școlar.

Ce urmărim?

Proiectul își propune să sensibilizeze comunitățile școlare, inclusiv prin realizarea acestui ghid dedicat, și să crească nivelul de conștientizare în rândul celor implicați în alimentația copiilor (bucătari, directori de școli, profesori, părinți, firme de catering etc.) cu privire la importanța unei alimentații echilibrate și sănătoase.

Ghidul destinat cantinelor școlare – o inițiativă în premieră pentru România – reprezintă un pas esențial în sprijinirea eforturilor școlilor de a contribui la sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Ne dorim ca ghidul să fie un instrument practic, prin care școlile și grădinițele să poată acționa concret în educația nutrițională timpurie a copiilor și să ofere exemple tangibile pentru mesele calde și sănătoase servite zilnic elevilor și preșcolarilor.

Creat în colaborare cu experți de top în nutriție, medici și bucătari profesioniști, ghidul nu este doar o simplă colecție de rețete, ci o resursă solid documentată științific, care își propune să devină un model de bună practică pentru școli, la nivel național. Acesta este disponibil gratuit pentru toate școlile și grădinițele din România, fie ele publice sau private.

Ce este Ghidul de rețete sănătoase?

Primul volum al Ghidului pune accent pe multiculturalitatea gusturilor și conține 50 de rețete (două gustări și trei feluri pentru prânz, pentru două săptămâni), adevărate modele de meniuri echilibrate, în acord cu standarde profesionale de referință. Meniul este optimizat pentru 3 categorii de vârstă: 3 – 6 ani, 7 – 12 ani și 13 -18 ani.

Al doilea volum, integrând crescut produse locale și accesibile, cuprinde 60 de rețete de prânz complete (supă/ciorbă, fel principal și desert), acoperind necesarul de rețete diversificate pentru o lună întreagă. Meniul este adaptat pentru două categorii de vârstă, respectiv 3-6 ani și 7-12 ani.  

În avanpremieră, 150 de bucătari din unitățile școlare, din 3 zone ale țării (București, Timișoara și Brașov) au învățat să prepare rețetele prezentate în ghid, în cadrul a trei zile intensive de workshop-uri de formare alături de Chef Alex Cîrțu. Aceștia au primit pregătire în vederea unui mod de a găti mai sănătos și atractiv pentru copii, fiind îndrumați de profesioniști în gastronomie și nutriție.

Ghidul este disponibil în mod gratuit tuturor unităților de învățământ publice și private din țară.

sau descarcă GHIDUL – Vol II

sau descarcă GHIDUL – Vol I

Despre parteneri

Asociația Școlilor Particulare (ASP)

Asociația Școlilor Particulare (ASP) este structura asociativă reprezentativă la nivel național a unităților particulare de învățământ, cu un total de 352 membri, grădinițe, școli primare, gimnaziale și licee, înființată în anul 2020 pentru a reprezenta și sprijini unitățile de învățământ preuniversitar cu finanțare privată din România. ASP promovează standarde ridicate de calitate în educație și susține colaborarea și schimbul de bune practici între unitățile de învățământ preuniversitar. ASP are ca obiectiv principal creșterea performanței și sustenabilității școlilor din România pentru a asigura copiilor experiențe de învățare bazate pe performanță academică și pe dezvoltarea abilităților și competențelor pentru viață. (www.asp-romania.ro)

Edenred 

Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând 52 de milioane de utilizatori și 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a 950.000 de clienți corporativi în 45 de țări. Edenred oferă soluții de plată cu destinații specifice pentru alimentație (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme dedicate angajaților), mobilitate (soluții multi-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport) și plăți corporative (carduri de plată virtuale). În concordanță cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai sustenabile și soluții de soft mobility.

Devino membru